Call Us +1 800 245 39 25
Stay connected:

5 Steg till en bättre matsmältning

Julen kommer med en massa härlig mat, men också med magbesvär för en del av oss. Magbesvär som smärta, IBS, förstoppning eller kramper från magen förstör lite av det härliga med maten. För att kunna njuta som bäst av all denna goda mat kan du följa dessa små tips.

#1: Ät när du smälter som bäst! Matsmältninge är starkare vid lunch och efetermiddag innan kl 15. Passa på och ät mest under dagtid och välj både mindre och lättare från julbordet på kvällstid när matsmältningskapaciteten och enzymerna har saktat ner.

#2: Ät lågsamt och delta i samtal medans du äter! Ät sakta, kroppen hinner inte med att smälta annars. Framför allt hinner inte hjärnan med att säga stopp när du ätit tillräckligt. Mättnads signalen ska komma från hjärnan och inte från obehagskänslan som dyker upp i magen efter at du ätit magen full till bristningsgränsen. Det är aldrig en bra ide att börja äta utsvulten. Då äter vi snabbt och hinner inte tugga. Så förbered dig med en lätt men mättande frukost innan jul lunch eller middag.
It is not a bad idea to eat a very light and balanced breakfast that day, so by the time the big meal comes you have fully digested breakfast and are ready to fill up.
Sakta ned ditt tempo genom att lägga ned gaffeln då och då och delta i konversationer. Ju långsammare du äter desta mer hinner magen utvidga sig för maten och du slipper obehaet av en överfull mage.

#3 – Öka förbränningen med vatten och te! Drick ett stort ljummet glas vatten innan maten för att blöta upp slemhinnorna i magsäcken. Annars kan de inte jobba ordentligt och inte utsöndra bikarbonat som neutraliserar den starka saltsyran. Det behövs vatten i magen när maten landar där för att enzymerna till fullo ska kunna jobba. Vill du förbereda förbränningen extra kan du a lite salt och peppar i vattnet. Lär dig skilja på vatten och vätska, kroppen behöver vatten -bara vaten- för att få en fungerande matsmältning. Inte läsk, kolsyrat vatten, saft, kaffe, måltidsdryck etc. Vatten till maten och vatten innan maten.
Drick sedan örtte med ingefära under måltiden i små klunkar mellan tuggorna för att stödja matsmältningen ytterligare.

#5 – Undvik iskallt vatten eller läsk! Det saktar ner din matsmältning. Kall mat kan också sakta ned och då kan du stödja matsmältningen med lite varmt örtte i små sippar under måltiden. Ett bra te är riven ingefära och pressad citron i ett glas varmt vatten.

Med dessa små tips kan du förändra din matsmältning och få bort obehag efter stora måltider. Förbered dig att njuta av julbord och festmat