Call Us +1 800 245 39 25
Stay connected:

Ju bittrare desto bättre

Bitter smak är en av de viktigaste smakerna och har möjligheten att balansera vår kropp och boosta vårt immunförsvar.
Bittersmak har en mer komplicerad sida, många naturliga gifter tex nikotin och stryknin är bittra. Det finns många exempel på bittra örter som är giftiga och självklart har det varit viktigt för oss att skilja dessa från de ätbara växterna förr i tide.
Bittra ämnen skapar en reflex att spotta, hosta upp Ju bittrare desto bättre

En balanserad måltid inom ayurveda mäts inte i hur stor procent kolhydrater, protein eller fett som ligger på din tallrik. En balanserad måltid enligt ayurveda består av de 5 olika smakerna.
6 helande smaker inom ayurveda
• Madhura — sweet
• Amla — sour
• Lavana — salty
• Katu — hot
• Tikta — bitter
• Kashai — astringent

När du tänker ayurvediskt ska du tänka Salt Sött Bittert Starkt Surt Astringent– det är de 6 smakerna som balanserar varje måltid. Att överäta någon eller några av dessa smaker ger negativa hälsoeffeketr som humörsvängningar, hormonell obalans, övervikt, sömnsvårigheter, inflammationer, matsmältningsproblem…och många fler.
Salt och sött dominerar vår kost idag
Det vanligaste idag är förstås att överäta salt och sött som dominerar det mesta av våra måltider . Sött är en av de mest beroendeframkallande smakerna…den skapar ett beroende i vår hjärnan från den första smaken av söt bröstmjölk. Den är kopplad från födseln med känslan av trygghet, kärlek, närhet och överlevnad. Söt smak kan genom hela livet väcka känsla av tröst, kärlek och närhet och är därför nr 1 på tröstätarlistan.
Salt är också beroende framkallande eftersom vår kropp kräver livsviktiga mineraler för att kroppens alla funktioner skall fungera. Magnesium behövs till signalsystemet, hjärna, nerver och många andra funktioner i kroppen. Därför kräver vi salt när vi är stressade, kroppen förbränner mycket magnesium vid stress vilket leder till ett saltsug när kroppen vill fylla på sitt förråd.
Stark smak hjälper förbränningen i kroppen och är nått vår kropp kan längta efter en kylig dag.
Vi glömmer bort bitter
Bitter och astringent smak är en av de mest översedda smakerna, ofta inte ens närvarande i våra måltider. Exempel på bittert är gurka, bönor, granatäpple.
Genom attt inte äta den bittra smaken har våra bittterreceptorer blivit slöa. Du har hela 25 receptorer för bittter smak jämfört med 1 för sött och 1 för salt. Det som avgör om e smak är söt eller bitter inom ayurvedan är inte bara smaken på tungan utan även magens reaktion på den. Bröd behöver inte alltid smaka sött men magens reaktion på bröd är att det är sött. De bittra receptorerna hittas på tungan, gomen, magen, mjälten och hjärnan bland annat.
För att väcka våra bittre receptorer behöver vi träna dem med bittra smaker och träna bort vårt salt och socker beroende genom att inte mata salt och sockerreceptorerna hela tiden.
Bittert är immunförsvarets bästa vän

och att inte svälja om de smakar kraftigt. Cilierna stimuleras även att hosta upp eventuella gifter vid en kraftigt bitter smak så att det ska gå snabbare att föra upp gift ur luftrören till munnen där de kan spottas ut.
De bittra receptorerna frigör även ett gift, defensis, inne i kroppen så fort de stöter på ett virus eller en bakterie. Detta försvarsgift boostar ditt immunförsvar och hjälper det att döda bakterien eller viruset snabbt och effektivt. En vanlig immunrespons mot ett virus kan ta dagar medan bitterämnen får din kropp att göra samma sak på minuter.
Träna upp bitter receptorerna
Problemet är att dina bitterreceptorer anatgligen är lite för slöa då de inte blivit tränade att reagera. De människor som vetenskapen kallar ’supertasters’, dvs människor med ett mycket känsligt smaksinne reagerar starkare på bittersmak. De får en starkare immunförsvarsreaktion och blir inte sjuka lika ofta.
Idag blir allt fler bakterier immuna mot antibiotika och vi blir mer beroende av vårt eget immunförsvar. Vårt egna försvar är starkt och specialsytt för vår kropp, ger vi det de bästa förutsättningarna kan vi klara oss bra med det.
Genom att balansera de sex smakerna och försöka få med dem i dina måltider tränar du smakreceptorerna och ditt immunförsvar…så nästa gång du handlar stoppa ner extra mycket gröna grönsaker i din korg och börja äta dig friskare.
Liten inköpsguide:
Bittert: sallad, gurka, gurkmeja, nässlor, basilika, fänkålsfrön, aubergine, aloe vera, bladgrönsaker.
Astringent: Äpplen, granatäpple, päron, quinoa, legumer, tofu, groddar, linser
Surt: tomat, ost
Sött: pasta ris mjölk, bröd, socker